Reizigersdiarree

Tot 30% van de toeristen die hun vakantie in een tropisch of subtropisch gebied doorbrengen, krijgen last van reizigersdiarree. In de meeste gevallen blijft de aandoening vrij onschuldig, maar ze kan een vakantie wel behoorlijk vergallen. Een aantal hygiënische maatregelen kunnen het risico op reizigersdiarree verminderen, maar nooit helemaal voorkomen.

Reizigersdiarree treedt meestal op tijdens de eerste week van het verblijf.

De belangrijkste symptomen zijn een frequente, waterige ontlasting, krampen en misselijkheid. Zonder behandeling verdwijnen de klachten meestal binnen de 5 dagen.
Zo'n 15 % van de patiënten is ernstiger ziek en heeft ook last van koorts, braken en bloed of slijm bij de ontlasting. Raadpleeg in deze gevallen een arts (evt. via de SOS-centrale van uw verzekeringsmaatschappij, deze kunnen een betrouwbare arts voor u zoeken).

Grote zorgvuldigheid bij de keuze van wat men eet of drinkt, kan het risico van reizigersdiarree verminderen, maar niet helemaal uitsluiten. Een aantal tips hiervoor is:

1.          Aan de kleur of de smaak kan men meestal niet merken of het water besmet is. Bij twijfel aan de kwaliteit van het drinkwater kan men mineraalwater (verzegelde flessen), verpakt vruchtensap, vers gekookt en weer afgekoeld water of thee drinken.

2.         Pas op met:

  • IJsblokjes in drankjes
  • schepijs of andere etenswaren aan een straatstalletje
  • ongekookt, rauw voedsel (zoals schelpdieren)
  • ongeschild of rauw fruit
  • koude salades (worden vaak afgespoeld met lokaal water)
  • ongepasteuriseerde melkproducten
  • niet goed doorgebakken vlees.

3.      Let erop dat warme maaltijden heet worden geserveerd. Kies restaurants waar het druk is, deze hebben een hogere omloopsnelheid en daardoor vaak versere bereidingen.

Uitdroging is het grootste gevaar, vooral bij kinderen. U moet daarom veel drinken om vochtverlies te compenseren. Goede mogelijkheden zijn bijvoorbeeld slappe thee, rijstwater, vruchtensappen of bouillon. U kunt ook kiezen voor zogenaamde orale rehydratievloeistof (ORS). Dit is water met een oplossing van zouten en suikers. Zakjes met de juiste samenstelling van deze suikers en zouten zijn te koop bij de apotheek. Het middel stopt de diarree zelf niet, maar zorgt voor een juiste aanvulling van vocht. Let erop dat u het poeder met de juiste verhouding (schoon) water mengt, en dat de oplossing niet gemengd mag worden met andere dranken of producten om de smaak te verbeteren.

Acute diarree gaat meestal binnen een paar dagen vanzelf over. Voldoende drinken is veelal afdoende. Medicatie is soms nuttig, zeker als de diarree erg ongelegen komt. Het meest gebruikte middel (vanaf 8 jaar) is loperamide. Het neemt niet de oorzaak van diarree weg, maar het middel zorgt ervoor dat de beweeglijkheid van de darm vermindert. U mag loperamide nooit langer dan twee dagen achtereen gebruiken.

Realiseer u dat diarree een functie heeft, er is een ziekmakende stof uw systeem binnengedrongen en die moet eruit. Uw lichaam probeert door een grondige reiniging die ziekmakende stof te verwijderen, door een “stoppend”middel als loperamide te gebruiken stopt dit proces. Gebruik dit soort middelen dus alleen als het noodzakelijk is.

Openingstijden

Apotheek de Waag

Maandag t/m vrijdag
08.00 tot 18.00 uur

Adres

Apotheek De Waag
Goorsestraat 91
7482 CC Haaksbergen
tel: 053-5724595
fax: 053-5724369