Met kinderen op reis

Kinderen in goede gezondheid – hoewel gevoeliger dan volwassenen voor allerlei infecties – stellen op zich geen bijkomende problemen om te reizen, op voorwaarde dat men vooraf zo goed mogelijk de risico’s van een verblijf in de (sub)tropen tracht in te schatten en aangepaste voorzorgsmaatregelen neemt. Eenmaal op de plaats van bestemming dienen enkele basisprincipes nageleefd te worden.

Kinderen hebben in het buitenland een verhoogd risico op het oplopen van typische kinderziekten, zeker wanneer ze in nauw contact komen met kinderen van de lokale bevolking.

Algemene preventieve maatregelen :

Vliegreizen : ongeveer 15% van de kinderen heeft oorpijn tijdens de vliegreis (vooral tijdens stijgen en landen). Het is verstandig om bij twijfel de oortje voor aanvang van de reis na te laten kijken door een arts. Om klachten tijdens het stijgen en landen proberen te voorkomen kunt u het kind laten drinken of op een snoepje kauwen/zuigen.

Eten & drinken : let bij kinderen altijd op dat ze “veilig” eten en drinken krijgen. Als een kind honger of dorst heeft die hij daar zelf vaak niet over na en pakt datgene wat voorhanden is. Daarnaast is het vooral belangrijk dat het kind voldoende vocht binnenkrijgt gedurende de dag.

Diarree : Gebruik bij diarree altijd al bij de eerste verschijnselen een ORS-oplossing om vocht en zoutverlies zo snel mogelijk aan te vullen. Indien de diarree ernstig is, langer aanhoudt dan enkele dagen, gepaard gaat met hoge koorts of met bloed en/of slijm bij de ontlasting, dient zo spoedig mogelijk medische hulp ingeschakeld te worden.

Zwemmen : zwemmen is, zeker in tropische streken, niet geheel zonder risico’s. Oppervlaktewater kan besmet zijn met ziekmakende micro-organismen, zwemmen in zeewater is relatief veilig, afgezien van de daarin mogelijk aanwezige giftige dieren.

Dieren : kleine kinderen zijn gewend huisdieren aan te halen en zullen ook in de tropen contact zoeken met dieren. Zoogdieren als honden, katten, vossen en apen kunnen echter besmet zijn met allerlei ziekten. Kinderen worden vaker gebeten als volwassenen en hebben een grotere kans op ongemerkte blootstelling, mede omdat ze contact niet altijd melden (zeker bij likken en krabben). Kinderen zijn, veel meer dan volwassenen, gevoelig voor het gif van slangen, schorpioenen, spinnen en andere dieren. Na een steek of beet van een potentieel giftig dier altijd met spoed medische hulp zoeken. Om verspreiding van het gif over het hele lichaam zoveel mogelijk te vertragen, dient het gestoken of gebeten lichaamsdeel zo min mogelijk bewogen te worden.

Zonnebrand : houd kinderen uit de felle zon en het liefst binnenshuis  tijdens de heetste uren van de dag in de tropen (11-15 uur). Zorg ervoor dat ze altijd goed beschermd zijn tegen zonnestraling, bedekkende kleding, hoofdbedekking en een zonnecrème met hoge beschermingsfactor.

Blootsvoets lopen : laat kinderen buiten altijd schoeisel dragen. Op de grond bevinden zich veel parasieten en wormsoorten die de blote voethuid kunnen doordringen. Laat peuters buiten spelen op een grondzeil of plaid en nooit direct in het gras of op het zand.

Verkeer : wees waakzaam met kinderen in het verkeer; gebruik aangepaste autozitjes en veiligheidsgordel. In de tropen worden verkeersregels over het algemeen slecht gehanteerd en is de verkeerssituatie vaak chaotisch.

Openingstijden

Apotheek de Waag

Maandag t/m vrijdag
08.00 tot 18.00 uur

Adres

Apotheek De Waag
Goorsestraat 91
7482 CC Haaksbergen
tel: 053-5724595
fax: 053-5724369