Dengue / Knokkelkoorts

Dengue is de meest voorkomende tropische virale infectieziekte overgebracht door de Aedes-mug. Dengue komt voor in Zuidoost-Azie, de Caraïben, Midden-Amerika, de noordelijke helft van Zuid-Amerika en sporadisch ook in Afrika. In tegenstelling tot malaria komt de ziekte evengoed voor in de steden als op het platteland.

Het verloop van de infectie wordt in het begin gekenmerkt door :

  • koorts,
  • hoofd –en gewrichtspijn (knokkelkoorts),
  • en spierpijn (o.a. lendenpijn en pijn rondom de oogbollen) die tot stijfheid leid.
  • Soms is er een droge hoest
  • En is de hartslag vrij traag in verhouding tot de koorts

Na 3-4 dagen koorts treedt een voorbijgaande verbetering op, rond de 5e-6e dag stijgt de koorts opnieuw, op dat ogenblik kan er een rode vlekkerige huiduitslag verschijnen. Na enkele dagen verdwijnt de koorts dan wel weer, maar kan een wekenlange periode van moeizaam herstel volgen, gekenmerkt door lichaamszwakte, spierpijn en zenuwpijn.

Er bestaat geen specifieke behandeling, de aandoening geneest vanzelf.

Men mag bij de behandeling van denguekoorts geen aspirine gebruiken, maar alleen paracetamol voor de koorts!

Zelden kunnen er zich ernstige levensbedreigende vormen voordoen, in dat geval zal rond de 3e-4e dag, op het ogenblik dat de koorts daalt en de zieke schijnbaar iets beter is, de toestand snel achteruit gaan, met het optreden van hevig braken en buikpijn.

Er kunnen levensbedreigende bloedingen optreden of er kan een shocktoestand ontstaan, die echter met goede medische verzorging (snel toedienen van de juiste hoeveelheid vocht via infuus) bijna altijd een gunstige afloop kent.

Er bestaat geen vaccin op dit moment. Beschermende maatregelen tegen muggenbeten vormen dan ook de belangrijkste preventie tegen dengue.

De overbrengende Aedes-mug steekt vooral in de voormiddag (van ± 09:00 uur tot 11:00 uur) en in de namiddag tot voor zonsondergang (van ± 13:00 uur tot 17:00 uur). Dit in tegenstelling tot de mug die malaria overbrengt (van zonsondergang tot zonsopkomst)

Muggenmelk met als werkzame bestanddeel D.E.E.T is de beste preventieve maatregel  die U op dit moment kunt nemen :

  • De optimale concentratie D.E.E.T  bedraagt 40 tot 50%
  • D.E.E.T. moet om de 4 tot 6 uur aangebracht worden.
  • Vermijd contact met de ogen, mond en ook met beschadigde huid (wondjes, eczeemplekken, zonnebrand).
  • D.E.E.T lost synthetische stoffen op (o.a. brillen) dus moet men zeer voorzichtig zijn dit op kleding aan te brengen.
  • De D.E.E.T. kan samen met de zonnecrème worden aangebracht, maar men raadt aan een zonnecrème met hogere beschermingsfactor te gebruiken of bijkomende bescherming tegen U.V.-stralen te nemen. Let wel op, eerst zonnebrandcrème aanbrengen, deze laten drogen en daarna de D.E.E.T aanbrengen.

Openingstijden

Apotheek de Waag

Maandag t/m vrijdag
08.00 tot 18.00 uur

Adres

Apotheek De Waag
Goorsestraat 91
7482 CC Haaksbergen
tel: 053-5724595
fax: 053-5724369