De Pil

Wat je moet doen bij tijdsverschillen

Bij vliegreizen naar verre landen is er vaak sprake van een tijdsverschil. Dit heeft geen invloed op je innameroutine: op de plaats van bestemming neem je de pil in op hetzelfde tijdstip als altijd, maar dan volgens de plaatselijk geldende tijd.

Als de reis langer duurt dan 24 uur, dan neem je tijdens de reis de pil in op het gewone tijdstip volgens de Nederlandse tijd. Pas na aankomst ga je over op de plaatselijke tijd.

Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's)

De pil beschermt niet tegen SOA's. Alleen het condoom biedt een betrouwbare bescherming. Wil je beschermd zijn tegen SOA's, gebruik dan altijd een pil (of ander anticonceptiemiddel) in combinatie met een condoom.

In geval van braken of diarree

Als je binnen 3 tot 4 uur na de inname van je pil moet overgeven of diarree hebt, kan het zijn dat de pil nog niet voldoende is opgenomen. Je moet dan een nieuwe tablet innemen. Als het braken of de diarree meerdere dagen aanhoudt, is de pil de rest van de cyclus niet meer betrouwbaar. In dat geval moet je een ander anticonceptief middel (bv. een condoom) gebruiken tot het einde van de strip. Ga wel door met de strip om bloedingen te vermijden.

Uitstel van de menstruatie

Als je een pil gebruikt

Advies bij gebruik van de volgende anticonceptiepillen:

 • Femodeen®, Minulet®, EE/GSD
 • Marvelon®, EE30/DSG150
 • Mercilon®, EE20/DSG150 
 • Microgynon 30®, Stediril 30®, EE30/LNG150
 • Microgynon 20®, Lovette®, EE20/LNG100 
 • Yasmin®

Je kunt je menstruatie uitstellen door direct verder te gaan met een nieuwe strip in plaats van een stopweek in te lassen. Tijdens het gebruik van de tweede strip kun je last krijgen van spotting (druppelsgewijs bloedverlies) of een doorbraakbloeding. Je kunt de tweede strip helemaal afmaken, maar dit hoeft niet. Als de menstruatie lang genoeg is uitgesteld, ga je na een tabletvrije periode van maximaal 7 dagen verder met de volgende strip.

 Advies bij gebruik van YAZ24+4®

Je kunt je menstruatie uitstellen door de witte placebotabletten van rij 4 niet in te nemen en direct verder te gaan met een nieuwe strip. Tijdens het gebruik van de tweede strip kun je last krijgen van spotting (druppelsgewijs bloedverlies) of een doorbraakbloeding. Maak de tweede strip af inclusief de vier placebotabletten en begin daarna met een nieuwe strip.

Advies bij gebruik van Trigynon® of Trinordiol®

Je kunt om je menstruatie uit te stellen, drie dingen doen:

 1. Aan het einde van de strip ga je zonder stopweek door met de 10 laatste tabletten van een nieuwe strip.
 2. Als je je menstruatie langer dan 10 dagen uit wilt stellen, kun je je arts vragen om een strip van een éénfasepil met dezelfde hoeveelheden hormonen als de tabletten van de laatste fase van je huidige pil. Na de strip van je huidige pil ga je zonder stopweek door met de éénfasepil. Deze strip kun je helemaal gebruiken of eerder stoppen. Ga na een tabletvrije periode van maximaal 7 dagen verder met een nieuwe strip van je huidige pil.
 3. Je kunt aan het eind van de strip ook zonder stopweek doorgaan met de eerste tablet van een nieuwe strip. Je kunt deze strip helemaal gebruiken, maar dat hoeft niet. Deze manier geeft echter de grootste kans op spotting (druppelsgewijs bloedverlies) of een doorbraakbloeding.

Voor alle overige pillen geldt dat je het beste contact op kan nemen met je arts of apotheker.

Als je geen pil gebruikt

Je kunt je menstruatie op twee manieren uitstellen

Met Primolut® N

 • Start uiterlijk drie dagen vóór de verwachte menstruatie
 • 2-3 keer per dag één tablet
 • 10-14 dagen uitstel is mogelijk

Met Orgametril®

 • Start twee weken vóór de verwachte menstruatie: 1 tablet per dag
 • Start minder dan één week, maar uiterlijk drie dagen vóór de verwachte menstruatie: 2-3 tabletten per dag
 • Uitstel maximaal één week

Pil vergeten?

Voor elke pil geldt dat als het niet meer dan 36 uur geleden is dat je de laatste pil innam, je de vergeten pil alsnog kunt innemen en de betrouwbaarheid van de pil niet verminderd is. Als het langer geleden is, moet je onderstaand advies volgen. Bij het vergeten van meer dan één pil in dezelfde strip moet je contact opnemen met je arts of apotheker.

Pil vergeten in de eerste week (dag 1 t/m 7)

Neem de vergeten pil in zodra je eraan denkt, ook als je daardoor 2 pillen tegelijk in moet nemen. Maak de strip gewoon af. Gebruik de eerstvolgende 7 dagen een condoom. Als je seks hebt gehad in de week voor het vergeten van de pil, is er een kans op zwangerschap. Neem direct contact op met je arts of apotheker.

Pil vergeten in de tweede week (dag 8 t/m 14)

Neem de vergeten pil in zodra je eraan denkt, ook als je daardoor 2 pillen tegelijk in moet nemen. Maak de strip gewoon af. De betrouwbaarheid is niet verminderd.

Pil vergeten in de derde week (dag 15 t/m 21)

Direct stoppen en na een stopweek beginnen met een nieuwe strip (start uiterlijk op de 7e dag na het vergeten van de pil) of de vergeten pil alsnog innemen en als de strip leeg is zonder stopweek direct doorgaan met de volgende strip.

Advies bij gebruik van YAZ24+4®

Bij pil vergeten in de eerste en de tweede week is het advies hetzelfde als hierboven staat uitgelegd.

Bij pil vergeten in de derde/vierde week (dag 15 t/m 25) kun je kiezen uit twee mogelijkheden
 1. Neem de vergeten pil in zodra je eraan denkt, ook als je daardoor twee pillen op hetzelfde moment moet innemen. Neem de volgende pillen weer op het gebruikelijke tijdstip in. In plaats van de witte placebopillen uit deze strip in te nemen, gooi je ze weg en begin je met de volgende strip (startdag is een andere dag). Je kunt last krijgen van spotting (bloeddruppels of -vlekjes) of een doorbraakbloeding tijdens de tweede strip.

 2. Je kunt ook stoppen met de werkzame, lichtroze pillen en direct verdergaan met de 4 witte placebopillen. Als je op je vaste startdag met een nieuwe strip wilt beginnen, kun je de placebopillen minder dan 4 dagen innemen.

 Als je één van deze twee adviezen opvolgt, blijf je beschermd tegen zwangerschap.

Advies bij gebruik van Qlaira®

Dag 1-9
Neem de vergeten pil in zodra je eraan denkt, ook als je daardoor 2 pillen tegelijk in moet nemen. Maak de strip gewoon af. Gebruik de eerstvolgende 9 dagen een condoom. Als je seks hebt gehad in de week voor het vergeten van de pil, is er een kans op zwangerschap. Neem direct contact op met je arts of apotheker.

Dag 10-17
Neem de vergeten pil in zodra je eraan denkt, ook als je daardoor 2 pillen tegelijk in moet nemen. Maak de strip gewoon af. Gebruik de eerstvolgende 9 dagen een condoom.

Dag 18-24
Neem de vergeten pil niet in. Begin direct aan een nieuwe strip en gebruik de eerstvolgende 9 dagen een condoom.

Dag 25-26
Neem de vergeten pil in zodra je eraan denkt, ook als je daardoor 2 pillen tegelijk in moet nemen. Maak de strip gewoon af. De betrouwbaarheid is niet verminderd.

Dag 27-28
Gooi de vergeten pil weg en neem de volgende pil weer op het gebruikelijke tijdstip in. De betrouwbaarheid is niet verminderd.

Openingstijden

Apotheek de Waag

Maandag t/m vrijdag
08.00 tot 18.00 uur

Adres

Apotheek De Waag
Goorsestraat 91
7482 CC Haaksbergen
tel: 053-5724595
fax: 053-5724369