Contactlenzen

Onder de vele honderdduizenden die jaarlijks een verre reis maken, hebben ongeveer 85.000 mensen contactlenzen. Daar ben u er een van! De meesten zijn zich er niet van bewust dat door het dragen van contactlenzen er een grotere kans is op het krijgen van bepaalde aandoeningen. Om deze kans zo klein mogelijk te maken, volgen hier een paar handige tips!

Harde of zachte lenzen?

Bij zachte lenzen is de kans op infecties kleiner dan bij harde. De voorkeur gaat dan ook uit naar zachte lenzen, maar het beste is om eendagslenzen te gebruiken. Zo is de kans op besmetting het kleinst en voorkomt u dus een hoop zorgen!

Droge lucht, vliegreizen e.d.

Indien de luchtvochtigheid erg laag is (zoals in vliegtuigen), kunnen lenzen uitdrogen. Om dit enigszins te voorkomen, kunt u zogenaamde kunsttranen (Vidisic® Carbogel) gebruiken. Als u zachte lenzen heeft, kunt u 15 minuten nadat de gel aangebracht is in het oog de lenzen weer indoen. Harde lenzen kunnen direct na aanbrengen ingedaan worden. Tijdens het vliegen is het echter beter een bril te dragen, ook omdat het vliegtuig gereinigd wordt met een spray die kan binden aan de contactlenzen. Als dit gebeurt, kan het zijn dat u minder goed ziet. Dit kan ook gebeuren als u de lenzen te lang draagt, bijvoorbeeld als u lang moet reizen en als er een tijdverschil is.

Stof en zandkorrels

Stof, gruis en zandkorrels kunnen -met name bij harde lenzen- tussen de lens en het oog komen. Dit kan u voorkomen door het gebruik van kunsttranen. Als u last heeft van pijnlijke en tranende ogen, dan is het beste om de lenzen meteen uit te doen. Indien u na 2 tot 3 uur nog steeds last heeft van uw ogen is het verstandig een arts te raadplegen.

Zonnebril

In de tropen, het hooggebergte, op het water en op het strand kunt u door het felle zonlicht blootgesteld worden aan een grote hoeveelheid UV-stralen. Als de ogen niet goed beschermd zijn, kan het zijn dat u zeer pijnlijke ogen krijgt en dat u het licht niet goed meer kan verdragen. Draag dus altijd een goede, afsluitende zonnebril!

Reinigen van de lenzen

In veel landen is de hygiëne niet zo goed als in Nederland. Hierdoor bestaat er een kans dat uw lenzen en lenshouders besmet raken, zeker als u in een warm en stoffig land verblijft. Het is aan te raden uw handen goed te wassen bij het reinigen van de lenzen. Daarnaast is het beter de lenshouders niet zo lang te gebruiken, maar bijvoorbeeld elke dag te vervangen. Wees ook niet zuinig met reinigings-, bewaar- en ontsmettingsvloeistof! Voor een goede hygiëne zult u meer vloeistof nodig hebben dan thuis!

Zwemmen

Als u van plan bent te zwemmen in zoet, zout of chloorhoudend water kan het zijn dat uw ogen ontstoken raken, vooral als u contactlenzen draagt. Draag bij voorkeur een volledig afsluitende zwembril!

Openingstijden

Apotheek de Waag

Maandag t/m vrijdag
08.00 tot 18.00 uur

Adres

Apotheek De Waag
Goorsestraat 91
7482 CC Haaksbergen
tel: 053-5724595
fax: 053-5724369